Феномени Света отшелница закриля славяните

balgari.bg

Света отшелница закриля славяните

altСвета Параскева Епиватска, наричана по нашите земи Петка Българска, живяла през втората половина на Х в. в Тракия. Родена е в Епиват, близо до град Каликратия, родителите й били уважавани хора. По-големият й брат Методий, който също поел пътя на монашеството, бил ръкоположен за митрополит и след смъртта си също бил канонизиран като светец.
Според житията още десетгодишна света Петка чула в храма гласа на Христос и решила да се посвети на вярата. Девойката носела скромни дрехи и раздавала имуществото си на бедните.
След смъртта на родителите си Параскева напуснала дома си и обходила светините на Константинопол, като пет години прекарала в пост край усамотения храм "Покров Богородичен" в Ираклия. След това посетила Ерусалим и Божигроб, установила се в Йорданската пустиня и дълги години живяла тук. После се завърнала в Епиват и се заселила при храма "Свети Апостоли", където две години по-късно починала. Състрадателни граждани погребали монахинята вън от градските стени като чужденка.
Според легендата дълги години гробът на светицата бил забравен. Когато наблизо бил погребан някакъв моряк, двама местни християни имали видение, в което света Петка била заобиколена от Христови воини и молела да извадят мощите й. Те били пренесени в църквата "Свети Апостоли" в Каликратия и извършили тук многобройни чудеса.
След победата при Клокотница на 9 март 1230 г. цар Иван Асен II изискал мощите на светицата от Латинската империя. Нетленното й тяло било пренесено тържествено в столицата Търново, било написано и житие за нея. Връх в увековечаването на света Петка Търновска е създаденото от патриарх Евтимий житие - новаторска, и вълнуваща творба, станала известна и отвъд границите на България.

За отношението към света Петка като закрилница на нашия народ може да се съди и от споменаването й в държавни и международни актове. В договора с Венеция например цар Иван Александър се заклева и в името на Бога, света Богородица, в кръста и в светата Параскева Търновска. Мощите на закрилницата на Търново били отнесени във Видин през 1395 г. - измолил ги Константин II Асен, син на Иван Срацимир. Във Видин мощите останали до 1397 г., когато султан Баязид ги подарил на сръбския княз Стефан Лазаревич. В Белград мощите на светицата били до 1521 г., след което били пренесени в Истанбул. През 1641 г. Цариградската патриаршия изпратила светите мощи по молба на молдовския княз Василий Лупу, родом от с. Арнауткьой (дн. село Пороище, край Разград), в столицата му Яш. На 27 декември 1888 г. мощите са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където са и днес.

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са й десетки манастири и църкви из цяло Българско, а също и в Сърбия, Молдова, Влашко и Русия. На тази светица е наименована и църквата в Рупите, издигната от пророчицата Ванга.
За голямата почит към света Параскева съществено значение има и нейното име, което на гръцки означава "петък" - деня на кръстната смърт на Спасителя. Света Петка често е изобразявана на икони и стенописи редом със света Неделя в царски одежди - символ на възкресението в неделния ден.
Паметта й се чества на 14 октомври.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за светицата - на www.pravoslavieto.com

Гледайте видео тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google