Феномени "Човекът е Бог в развитие"

balgari.bg

"Човекът е Бог в развитие"

altВаклуш Толев е роден на 7 януари 1923 г. в село Поповица, Пловдивска област.
Учи право в Юридическия факултет на Софийския университет. Изключен е през 1946 г. по политически причини. Дълги години от живота му минават по лагери и затвори.
Зад решетките Ваклуш Толев не спира да се образова - учи немски, френски, английски език, пише стихове и философски есета.
След като завършва богословие в Духовната академия в София, Ваклуш Толев работи като библиотекар в Пловдивската митрополия. Негово дело е организацията на първата у нас изложба икони.
През 1991 г. е поканен да чете лекции по История на религиите в Пловдивския и Софийския университет. Изнася слова в научни и културни центрове в цялата страна.
По негова идея е създадено Сдружение "Общество "Път на мъдростта", което работи за разгръщане на духовния потенциал на нацията и изучава водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.
Ваклуш Толев е автор на трилогията "История и теория на религиите" и книгата "Седемте лъча на еволюцията", създава списание "Нур" и алманаха "Послания на планетния логос", част от стиховете му са събрани в книгата "Разпилени бисери".
Ваклуш Толев е автор на идеята да се утвърди Ден и изгради Дом-светилище на тринайсет безсмъртни българи. Негово е предложението да се включи в Хартата за правата на човека и клауза за правата на душата, като се премахне прилагането на анатема от религиозните институции и понятието "враг" в социално-гражданските отношения.
Философската доктрина на Толев е смес от християнски ценности и източна мъдрост, в схващанията си той е повлиян от учението на Петър Дънов.
Идеите на Ваклуш Толев представляват огромен принос към визията за присъствието на човечеството в третото хилядолетие.
Неговата оригинална концепция, наречена Доктрината за йерархия на духовните вълни, е уникална в световен мащаб.
Ваклуш Толев почина на 27 ноември 2013-а.

От www.vaklush.org

Интервю с учителя помества вестник "Новинар"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google