Феномени Роман, написан с багри

balgari.bg

Роман, написан с багри

Феноменът Стефка Балджиева е родена на 18 септември 1957 г. в София.
От дете мечтае да се посвети на четката, но по настояване на родителите си се записва да учи в Техническия университет. Завършва "Технология на металите" и започва работа в научен институт. Специализира електронна микроскопия. "Картините", които уникалният за онова време електронен микроскоп рисува пред погледа на Стефка, имат магическо въздействие върху нея, тя се влюбва в професията си, макар в заниманията й да няма нищо поетично, тъй като те са свързани с изучаване на причините за разрушаване на металите, ползвани в енергетиката. За няколко години Балджиева изкачва стълбицата на всички научни степени в перспективната област на атомната физика.
През август 1985-а, на връщане от Варна, където е провеждала металография на енергосъоръжение, преживява автомобилна катастрофа. Дълго време лежи неподвижна, но не спира да вярва, че ще си върне живота. Обещава си да осъществи детската си мечта, когато проходи, и наистина се връща към работата и семейните си задължения.
Оттогава Стефка Балджиева заживява с усещането, че й е даден втори живот, а близо две години рисуването е неизменен сюжет в сънищата й.
Когато един ден спонтанно решава да си купи бои и четки, в книжарницата й казват, че не разполагат с четки, няма и платна. Първата си картина с пръсти Стефка рисува върху капак от картонена кутия за обувки. Скоро сама си подготвя платна и нанася боите върху тях все така без помощта на четката.
Художничката споделя, че когато застане пред платното, не знае какво ще излезе изпод ръцете й. Обикновено пресъздава митични образи. Често от платната й "наднича" вселенското око, което следи човешките дела тук, на Земята.
През юни 1990 г. художничката предоставя 83 свои творби на Младежки дом "Лиляна Димитрова". Това е и първата й самостоятелна изложба. Публиката веднага оценява неповторимото енергийно въздействие на платната.
Оттогава до днес Балджиева е нарисувала около 5000 картини, има 22 самостоятелни експозиции.
Не учи живопис, не се консултира с художници, сама създава техники на рисуване. В творчеството й се появява пейзажът, човешкото тяло, цветята.
Нейни почитатели, които притежават платна на Балджиева, твърдят, че всеки ден откриват нещо ново в творбите.
Картини на Стефка Балджиева се намират в частни колекции в Русия, Англия, Канада, Израел, САЩ, Гърция, Венецуела, Германия, Македония, Полша и др.
Художничката е носителка на Златна значка на Сдружение "Мати Болгария" (1992), статуетка "Златен феномен" за нетрадиционно творчество от Асоциация "Феномени" - три години по-късно, през 1999 г. получава златен медал и диплом от международен форум в Дубай.
През 2009 г. Балджиева открива своя галерия, тук провежда и обучения по авторската си методика за рисуване на подсъзнателно ниво. Създател е на Школа по нетрадиционна живопис и арттерапия, в която предлага терапия срещу стрес.

Още за художничката - на http://baldjieva-art.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google