Феномени По жаравата

balgari.bg

По жаравата

Ивайло Аянски е роден на 27 май 1970 г. в Смолян.
В семейството му лечителските традиции се предават от осем поколения.
Като дете е част от детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Родопа". Пътува по света с българската музика и танц. Интересът му към фолклорното наследство по нашите земи го отвежда в Пловдивския университет, където завършва етнология.
През 1991-ва се състои една от съдбовните срещу в живота на Ивайло - с феномена Евгения Давиташвили - Джуна, по-късно - с Виктор Востоков, с папа Йоан Павел Втори, пребиваването на Тян Шан - Небесната планина.
Под тепетата Аянски работи с лекар алопат и иглотерапевт, сътрудничи си с проф. Връбка Орбецова и други изследвачи на незримото.
Днес Ивайло Аянски живее в село Стоманово, което се намира между помашката махала Селча, християнското село Михалково и турското Грохотно. На тази "кръстопътна земя на послания", в Родопа планина, упражнява своето нестинарско призвание - да танцува, обзет от пророчески видения, върху жаравата, всяка година в деня на равноапостолите св. св. Константин и Елена - 3 юни по стар стил.
Родопският феномен е убеден, че не човекът избира нестинарството, а нестинарството - човека.

Нестинарски танц гледайте тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google