Герой на деня Канският успех на Трифонова

balgari.bg

Канският успех на Трифонова

Режисьорката Иглика Трифонова грабна наградата за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа на кинофестивала в Кан. На официална церемония тя получи отличието "Кшищов Кешловски" за "Лъжесвидетелят".
Пред www.btv.bg Трифонова каза,че настъпва нова ера за българските филми, за които преди е било трудно дори само да преминат селекцията, и че представители на световния киносвят вече се интересуват от нашите продукции.
Иглика Трифонова е родена на 17 февруари 1957 г. в София. Завършва "Кино- и телевизионна режисура" във ВИТИЗ през 1982 г. 
Дебютира с документалния "Лето господне 1990". Филмът е удостоен с първа награда на фестивала "При футура" в Берлин. Следват "Възможни разстояния" (1992), с награда на фестивала на документалното кино в Молдова, "Разкази за убийства" (1993), "Портрет на една актриса" (1994), "По пътя" (1995).
Трифонова работи и като асистент на Георги Дюлгеров и Рангел Вълчанов. През 2001 г. дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист на филма "Писмо до Америка" (Номиниран за 73-тите Годишни награди на Американската филмова академия).
През 2003 г. режисира в Сатиричния театър "Фенове" на Елин Рахнев.
С филма си "Разследване" (2006) Трифонова печели специалната награда на журито, наградата на критиката, наградата за мъжка роля (за Красимир Доков) и наградата за операторско майсторство (за Рали Ралчев) на Фестивала "Златната роза" във Варна.
Интервю с режисьорката прочетете на liternet.bg.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google