Герой на деня Наш фолклорен хор със световно признание

balgari.bg

Наш фолклорен хор със световно признание

Академичният народен хор към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, спечели Гран при за хорова музика в категория "Фолклор" на най-престижния хоров конкурс в света - Grand prix of choral music в Грац, пише kulturni-novini.info.
Титлата Champion of the Grand prix е първа награда от такъв мащаб за български хор и е поредно потвърждение за високата класа на Академичния народен хор и уникалността на българския музикален фолклор.
Журито на конкурса в австрийския град е съставено от седмина международно признати хорови експерти.
Диригент на Академичния хор е доц. д-р Костадин Бураджиев. Той е роден през 1958 г. в Пловдив. Дългогодишен диригент и Главен художествен ръководител на Държавен ансамбъл "Добруджа" - Добрич, с който е изнесъл над 1000 концерта в България и чужбина.
С ансамбъл "Добруджа" Бураджиев има издадени четири дългосвирещи грамофонни плочи и шест CD-албума.
Междунаровно признание на доц. Бураджиев печели още през 1973-та на X световен младежки фестивал в Берлин. През1977-а и 1982-ра печели призови награди от конкурса "Млад музикант" в Чирпан, носител е на "Златна лира" на СБМТД през 1994 и 1999 г. и на "Сребърна лира" през 1989-а.
Доц. Бураджиев извоюва четири първи награди на Международния фестивал "Светът в музика" в Италия през 1998 г. - в категориите "Народен хор", "Народен оркестър", "Народен ансамбъл" (до 16 участника) и "Народен ансамбъл (над 16 участника).
Главен диригент на Академичния народен хор доц. Костадин Бураджиев е от 2004 г., преподава дирижиране на народен оркестър и дирижиране на народен хор в АМТИ - Пловдив.
С хора на Академията Костадин Бураджиев има редица изяви, сред които са концерти на ЕВРОПАЛИЯ в Белгия през 2002 г., първа награда от конкурса "Фолклор без граници" - Добрич-Албена, 2005 г., авторски албум "Орфееви цветя" с участието на солисти от Академичния народен хор, диск "Български фолклорни хорови шедьоври" и др. Печели златен медал от 5-ата хорова олимпиада в Грац през 2008 г., както и званието "Световен шампион" в категория "Фолклор" на същия песенен форум.
Освен на диригентската си работа доц. Костадин Бураджиев се е посветил и на тамбурата. Има записи като солист в свои авторски солови пиеси за тамбура, автор е на четири сборника за тамбура - солови пиеси със съпровод на пиано, на народен оркестър и др., на сборници с песни за народен хор, пиеси за народен оркестър. Издал е книгите "Пловдивските композитори и българският музикален фолклор", "Малка книга за тамбурата", "Майсторът на сиромашкото пиано" - за живота и творчеството на големия майстор на тамбурата Румен Сираков.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google