Герой на деня С габровски корен и латиноамерикански чар

balgari.bg

С габровски корен и латиноамерикански чар

Дилма Русеф е родена на 14 декември 1947 г. в Белу Оризонти.
Нейният баща - Петър Русев, е от Габрово. Като активен член на БКП през 20-те години на двайсетовек е принуден да емигрира от България. През 1929 г. е във Франция, през 30-те пристига в Бразилия. Живее известно време в Буенос Айрес, в Аржентина, после се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.
Жени се за Дилма Жане Силва, имат три деца - Дилма, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма Русеф има заварен брат - инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.
Дилма се присъединява към Младежката организация на Социалистическата партия през 1967 г. Участва в нелегалната съпротива срещу военната диктатура. Заедно с втория си съпруг Карлуш Араужо основава групата "Палмарес", научава се да си служи с оръжие и експлозиви. През 1969 г. ръководи обир на бижута за 2.5 млн. долара от дома на бивш губернатор. Арестувана е през 1970 г. и е осъдена от военен съд. Освободена е от затвора в края на 1972 г.
По-късно Дилма Русеф се отказва от радикалните методи на политическа борба. През 1977-а завършва икономика във Федералния университет на Рио Гранде до Сул.
В края на 80-те години работи в кметството на град Порту Алегри, а през 90-те оглавява недържавния Фонд по икономика и статистика и работи в Министерството на енергетиката на щата Рио Гранде до Сул. Член е на Демократическата работническа партия, а в края на 90-те години преминава в Партията на работниците.
В периода 2003-2005 г. Дилма Русеф е министър на мините и енергетиката на Бразилия. От 21 юни 2005 г. е началник на канцеларията на бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва.
На 30 октомври 2010-а Дилма бе избрана за президент на Бразилия и е първата жена начело на огромната страна.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Как родното място на баща й се готви да я посрещне у нас вижте тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google