Герой на деня Има кой да го обича

balgari.bg

Има кой да го обича

Калин Терзийски е сред 12-имата лауреати на тазгодишните награди за литература на Европейския съюз, съобщи www.trud.bg. Той е отличен за сборника си с разкази "Има ли кой да ви обича?". Призовете бяха обявени на Международния панаир на книгата във Франкфурт, Германия. Наградата се присъжда на най-добрите нови или утвърждаващи се автори, всеки от наградените получава премия от 5000 евро и възможността творбата му да стигне до международна публика.
"Има ли кой да ви обича" съдържа 16 къси разказа за градския живот, сбрали ведно реално и приказно.
Калин Терзийски е роден през 1970 година в София. Завършва Националната природоматематическа гимназия. По това време създава първите си стихотворения в сюрреалистичен стил - "Стихове на тъмно". През 1990-а записва медицина в Висшия медицински институт - София, завършва през 1996 г., след което специализира психиатрия до 2000 г. По това време работи като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра.
След дипломирането си работи като психиатър в психиатричната болница в Курило. Започва да да пише за SAX, "Егоист", Клуб М, "Ева", "Едно" и други периодични издания.
От 2000 година насам посвещава цялата си енергия на писането. Работи като сценарист в предаванията "Квартал", "Лица", "Каналето", "Досиетата Хъ" (в Дарик радио), "Шаш", "Пълна лудница".�
През март 2010 учредява, заедно с група водещи сценаристи, Сдружението на българските телевизионни сценаристи. Учредител е и на Асоциация на писателите в България.
Терзийски е издал четири сборника разкази ("13 парчета от счупеното време", "Сурови мисли със странен сос", "Има ли кой да ви обича" и "Любовта на 35-годишната жена") и две стихосбирки ("Сол" и "Стихове съвсем в началото"), участва и в няколко общи проекта на литературния клуб "Литература*Диктатура".
През 2010-а отпечатва романа "Алкохол", написан в съавторство с Диана Драгоева. През 2010-а творбата е номинирана за наградата "Хеликон".�Калин е носител и на Първа награда за проза от националния конкурс за хумор в "Каунь" - Хасково.

Интервю с писателя прочетете http://interview.actualno.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google