Герой на деня Лекарят на годината

balgari.bg

Лекарят на годината

Проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, получи наградата "Лекар на годината", която се дава от Българския лекарски съюз.
Проф. Горчев е единственият сертифициран хирург в Югоизточна Европа, който може да оперира пациенти с робота "Да Винчи". Горчев е направил много за въвеждането на телемедицината в операционните зали и създава университетски телекомуникационен ендоскопски център. 
Григор Горчев е роден на 15 май 1956 г. Завършва ВМИ - Плевен, през 1982 г. До 1992 г. работи в болницата в Трявна. През 1992 г. става асистент в катедра "Акушерство и гинекология" във ВМИ - Плевен. През 1995 г. е назначен за ръководител на гинекологичната клиника към онкологичния център на института. През декември 2002 г. е избран за ректор на ВМИ - Плевен, а година по-късно получава званието професор. Специализирал е в Стасбург, Франция, в център за борба с рака "Пол Строс" - Париж, в института "Гюстав Руси", Италия. Автор е на монографии, публикации в научни списания у нас и в чужбина. Извършва първата в България лапароскопска операция на жена с рак на маточната шийка през 2004 г. Осъществява за пръв път у нас операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните органи. 

Още за д-р Горчев разказва списание "Тема"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google