Герой на деня Наша къща охлюв "пълзи" към първото място в класация

balgari.bg

Наша къща охлюв "пълзи" към първото място в класация

Къщата охлюв в столичния квартал "Симеоново" оглави класацията за най-странна постройка в света. "Охлювът" изпревари музея "Гугенхайм" в Билбао, националния стадион в Пекин и "Саграда фамилия" в Барселона, разказва "24 часа".
Сайтът strangebuildings.com е събрал 50-те най-необикновени архитектурни творения. Допреди дни пред нашенското чудо в класацията са само въртящата се кула в Дубай, землянките в Диетикон, Швейцария, и Теракотената къща в Колумбия.
"Баща" на къщата охлюв е инж. Симеон Симеонов. Той е проектирал голф-игрища в Япония и Франция, работил е по двореца на емира на Кувейт.
Инж. Симеонов е председател на Съюза на частните строители в България, доктор на техническите науки. 
В свободното си време се занимава с карикатура - има над 30 самостоятелни изложби. През 2004 г. издава хумористичната книга "Дай вар".
След "охлюва" в интернет-класацията са паркингът на градската библиотека в Канзас сити, САЩ, който е направен като наредени едно до друго гигантски томчета книги, и Кривата къща в полския град Сопот. 

Интервю със строителя на уникалната къща - във в. "Стандарт"
 

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google