Герой на деня Награди за достойни постъпки

balgari.bg

Награди за достойни постъпки

21-годишният Христо Кънчев (на снимката) получи отличието "Златен ритон" - голямата награда в инициативата "Достойните българи" на в. "24 часа" и БНТ.
Миналото лято в Созопол Христо спаси от удавяне две момичета от Кърджали, завлечени навътре от вълните на бурното море.
Христо е от Ловеч, в Созопол работел като готвач. "Мисля, че всеки един от нас може да бъде личност на годината или писател на историята. Просто трябва да бъдеш герой на собствения си ден, да бъдеш по-добър в работата си и във взаимоотношенията. Да замениш безразличието с всеотдайност и трудолюбие", каза младият човек на церемонията по награждаването. 
Общо 38 българи, извършили благородни дела през изминалата година, получиха грамоти и реплики на артефакти от тракийски съкровища вчера.
По традиция инициативата "Достойните българи" отличава не политици, а обикновени хора, проявили героизъм, себеотрицание или щедрост, без да очакват отплата.
Специални награди имаше за Стефан Иванов от Чирпан и Васко Ристевски от Македония, спасявали хората при автобусната катастрофа на магистрала "Тракия".
Отличени бяха Атанас Георгиев, Атанас Атанасов, Красимир Колев и Цветан Сидеров, които спасиха над 60 души при наводнението в с. Бисер, Любен Кастрев от кюстендилското село Фролош, който разнася продукти и лекарства на над 100 души, изолирани от снежните преспи в отдалечените махали, третокласникът Александър Йорданов от Аксаково, намерил и върнал на собственика 2200 лв. 
Награди получиха и възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Росен Гамев, Йоана Ламбрева и Пенка Петкова от трио Appassionato и певците Преслава Златева, Мирела Александрова, Николай Митов, Александър Митев и Фикрет Фикрет, които ще пеят на откриването на Олимпиадата в Лондон.
Желяз Андреев бе отличен за създаването на терапевтичната общност "Ново начало" в подкрепа на наркозависими младежи.

Още за наградените - на www.24chasa.bg
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google