Герой на деня Аве, Божанов!

balgari.bg

Аве, Божанов!

"Аве" - дебютът на Константин Божанов в игралното кино, грабна четири отличия на 16-ия София филм фест - наградата на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм, наградата "Кодак" за най-добър български игрален филм, наградата за най-добър балкански филм, приза за най-добър режисьор.
"Животът ми е неспирна поредица от пристрастявания - жени, наркотици, вино, книги, кино, чай, фотоапарати, килими, примитивно изкуство...", споделя Константин Божанов. Явно и игралното кино е сред тези пристрастявания, при това доста успешно.
Роден е в София през 1968-а. Следва скулптура в България, а след това и в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Завършва магистратура там и остава две години на специализация, после се мести в Лос Анджелис, а след Града на ангелите акостира в Ню Йорк. И до днес Божанов има скулпурно ателие в Голямата ябълка - "Артфабрика" в Бруклин, където се изпълняват мащабни скулптурни проекти на известни автори.
В Ню Йорк Константин учи документално кино. Първият му късометражен филм "Lemon Is Lemon" - 21-минутен, в един епизод и дълги кадри (заснет заедно с Ивайло Симидчиев), печели няколко международни награди. През 2005-а заснема лентата "Невидими", която показва наркозависими български младежи.
Животът на Константин Божанов минава обаче повече на път. В пътуването вижда не само начин за преодоляване на разстояния, а и способ за душевно израстване.
Пътешества от 16-годишен, първата му дестинация е Берлин. Твърди, че е влюбен в Танжер, където и започва работата по сценария на дебютния му игрален филм.
Именно за пътуването разказва "Аве", вълнуваща история за момче (Ованес Торосян) и момиче (Анжела Недялкова) в жанра road movie. Световната премиера на филма е в Седмицата на критиката в Кан, спечели Специалната награда на журито в Сараево, на ФИПРЕССИ във Варшава, Die Elfe за млад талант в Хамбург, голямата награда Iron Herring в Лийдс... В България "Аве" се представя на "Златна роза" и печели награда за режисура. Продуцент на лентата е Димитър Гочев.
През 2006-а "Ню Йорк Таймс" посвещава статия на артфабриката на българина, а списание "Кайе дю синема" през септември 2011-а го представя в компанията на други деветима независими режисьори.

Още за Константин Божанов - http://bta.bg и www.kultura.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google