Герой на деня "Мениджър на годината 2012" стана виден банкер

balgari.bg

"Мениджър на годината 2012" стана виден банкер

"Мениджър на годината 2012" Левон Хампарцумян е роден на 26 декември 1953 г. в София. Дипломира се като инженер-химик. Работи в "Кремиковци" и в Централния институт по изчислителна техника. Има шест патента в сферата на производствените технологии.
Хампарцумян е сред пионерите в консултантско-одиторския бранш в България. През 1992 г. с Мартин Заимов създават "Българска одиторска компания" - консултантска фирма, асоциирана в интернационалната мрежа на Coopers&Lybrand.
В средата на 90-те оглавява департамент "Бизнес развитие" на компанията Pricewaterhouse-Coopers, а после се премества в българския офис на Ernst&Young. Работи пет в Канада като консултант по проекти с Русия.
В кабинета на Иван Костов Хампарцумян е заместник-министър на икономиката, а от 2000 г. - и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.
През 2001 г. става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк". Заместник-председател е на Управителния съвет на БОРИКА и председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.
Днес Левон Хампарцумян е и член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси и на Настоятелството на City University of Seattle в България.
Заместник-председател е на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
През 2007 г. фондация "Атанас Буров" присъжда на Хампарцумян наградата "Буров" за банково управление. Два пъти той е обявяван за "Банкер на годината" - от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник "Банкеръ" през 2007 г.
През 2006 г. списание "Мениджър" му връчва приза "Мениджър на годината".
Хампарцумян е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност и на титлата "Комендаторе" от 2008 г.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google