Герой на деня Театрал и музикант завладява документалното кино

balgari.bg

Театрал и музикант завладява документалното кино

Документалният филм на Стефан Вълдобрев "Манчестър Юнайтед от Свищов" спечели престижната награда "Най-добър документален филм портрет" на Международния фестивал "Листопад" в Минск. 
Този успех идва само няколко месеца след участието на лентата на Международния кинофест "Звездите на Шакен" в Алмати, Казахстан, където екипът беше удостоен със Специалната награда на директорите на фестивала.

Стефан Вълдобрев е роден на 20 май 1970 г. в Стара Загора.
Завършва езикова гимназия и НАТФИЗ в класа на и проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. През 2007 г. специализира кинорежисура в академията FAMU в Прага.
Снима се във филмите "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, "Стъклената река" на Станимир Трифонов, "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев, "Размени" на Джим Лофтъс, "Подгряване на вчерашния обед" на К. Бонев.
Режисирал късометражните "Скрито" и "Хана".
На театралната сцена Стефан се е превъплътил в над 40 роли, сред които Кристофър в "Син портокал", Филип в "Приятнострашно", Додо в "Малка пиеса за детска стая", Иван Карамазов в "Братя Карамазови", Клоун, Поет, Чиновник във "Фантасмагории", Орфей в "Евридика", Любовникът във "Финале гранде", Дон Жуан в "Една любов на Жуан".
Играе в спектаклите "Майстора и Маргарита", "Много шум за нищо", "Опит за летене", "Градът на ангелите" и др.
Стефан Вълдобрев е композирал оригиналната музика за 65 театрални спектакъла, 10 игрални, 6 документални и един късометражен филм, има издадени девет албума с авторски песни.
През 1999 г. излиза дебютната му книга с поезия "Катапулт".
Пиесата му "Ерос" е публикувана в сборника "Млада българска драматургия".
Вълдобрев е носител на отличията "ИКАР" за оригинална музика към спектакъла "Фигури при влюбен полет", "Златна роза" - за най-добър актьор във филма "Изпепеляване", "Златна роза" - за дебют за музиката към филма "Пансион за кучета" и др.
 
Чуйте уникалното "Вълдобрево хоро" тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google