Герой на деня Пътят на хляба

balgari.bg

Пътят на хляба

"National Geographic" обяви Надежда Савова за Пътешественик на годината 2012. Номинацията в престижната класация българката получила чрез читателска анкета. Критерият бил номинираните да са хора, изследващи света със страст и цел.
Надежда Савова учи културна антропология в Принстън.
Основателка е на "Хлебна къща "Свети Христофор" в родното си Габрово. Идеята възниква през 2009-а.
Хлебната къща отваря врати на 27 декември същата година като място за изкуство и духовност.
Тук се меси хляб, четат се книги, има стая с икони, могат да се слушат беседи за духа на православието и за устойчивото развитие на обществото.
Надежда Савова създава и оглавява Международния съвет на самодейните средища, като разработва концепцията още през 2006-а, а две години по-късно я предлага на ЮНЕСКО, докато е консултант към отдела за култура на световната организацията.
Моделът, който вдъхновява Надежда, е традицията на българските читалища като най-стария в света демократичен модел за социално развитие чрез изкуство и културно наследство.
Хлебната къща е официално призната като Народно читалище "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011" и вече е развила мрежа от сродни културни центрове в България и чужбина.
"Хлебна къща "Свети Христофор" е създадена изцяло с доброволни дарения и труд.

Още за дома на хляба - на www.bread-art-house.org
 
За пътешественичката из 74 страни разказва "Стандарт"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google