Герой на деня С "Оскар" за фолклор

balgari.bg

С "Оскар" за фолклор

На 1 декември 2012 г. на церемония в португалския град Гимараеш - европейската столица на културата тази година, хореографът Димитър Манов получи "Оскар" за фолклор на Международната фолклорна асоциация.
Димитър Манов е роден на 22 август 1941 г. в село Соволяно, Кюстендилско. Завършва хореографското училище през 1960 г. и е приет с конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев". В Ансамбъла Манов остава до 1977 г., израствайки бързо като солист изпълнител. В периода 1972-1978 г. е преподавател по български танци в Държавното хореографско училище.
През 1977 г. Димитър Манов става главен балетмайстор на Ансамбъла на Строителни войски. От 1990 г. е главен балетмайстор на Ансамбъла при БА.
След неговото закриване е хореограф в Ансамбъл "Тамбурица" в САЩ.
Димитър Манов е удостоен с орден "Кирил и Методий" I степени със "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. 

Прочутия хореограф представя Би Ти Ви
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google