Герой на деня Парите защитени от изобретението на българин

balgari.bg

Парите защитени от изобретението на българин

Проф. Валери Маринов, преподавател в университета на Северна Дакота, е ръководител на екипа, който създава т. нар. "умна хартия". Технологията позволява вграждането на чип в банкноти и документи, като така се ограничава възможността за фалшифициране.
Откритието предизвиква интереса на корпорации и държавни институции от петте континента.
Преди няколко години Вал Маринов, както е известен сред колегите си, прочел, че ЕЦБ и Японската централна банка обмислят вграждане на чипове в банкнотите. Това го е заинтригувало, защото макар и на пръв поглед тривиален, проблемът не е никак прост.
"А не е прост, защото банкнотите се печатат на хартия, която е с дебелина от порядъка на стотина микрометра, което е сравнимо с дебелината на човешкия косъм, а чиповете са обикновено доста по-дебели. Когато погледнах по-навътре в проблема, разбрах, че всъщност има нужда от нова технология", разказва ученият.
Разработената от екипа му технология се нарича радиочестотна идентификация и не е нова, от над 20 години е, но се използва основно за производство на т. нар. "умни" етикети, които да заменят баркода, като осигурят не само много повече закодирана информация, но и нейното дистанционно "прочитане".
Екипът на проф. Маринов открил начин да се пакетират чиповете, като ги изтънили до 20 микрометра с енергията на лазера, пет пъти по-тънко от човешкия косъм.
Чиповете се правят от силиций, който е много крехък материал, но когато се изтъни до дебелина, пет пъти по-малка от човешкия косъм, става гъвкав и тогава може да бъде вграден в банкнота, без да се поврежда при сгъването й.
Вал Маринов е специалист по електронни технологии, завършил е Русенския технически университет и е защитил докторска степен в ТУ - София. От 1997 г. работи в чужбина. Преподавал евъв филиала на Техническия университет в Пловдив, работил е в университети в Кипър, Великобритания и Южна Корея.
Живее в САЩ. Част от екипа му е и друг българин - Юрий Атанасов.


Още - в http://marica.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google