Герой на деня Един мъж и пет върха

balgari.bg

Един мъж и пет върха

Европейският вицешампион по ориентиране за 2012 г. Кирил Николов - Дизела, покори петте най-високи върха на пет български планини за 22 часа и 40 минути.
Кирил изкачи Ботев, Вихрен, Мусала, Руен и Черни връх, стартирайки в 19.30 ч. на 14 август от Калофер.
През нощта състезателят вървя от хижа Вихрен към едноименния първенец на Пирин. Призори продължи от местността Трите буки край Кюстендил към Руен. След Осоговската планина маршрутът му го отведе към Боровец, откъдето започна походът му към най-високия връх на Балканите - Мусала.
По обяд на 15 август Кирил Николов се придвижи към Драгалевци, откъдето атакува Черни връх.
Над 20 души екип придружаваше катерача. Разстоянието между планините Николов измина с автомобил. за по-малко от денонощие той извървя 100 км със 7000 м денивелация.
Инициативата "Пет върха" Кирил определя като предизвикателство към самия него и вдъхновение за всички, които обичат планината.

Кирил Николов - Дизела, е най-добрият ни състезател по спортно ориентиране. Роден е през 1982 г. в Русе. Като малък тренира различни видове спорт, но през 1998 г. започва усилено да се занимава с ориентиране. На следващата година вече е национален състезател, а година по-късно се пробва в международно състезание по ориентиране за юноши.
На 21 години е, когато взема участие в международно състезание по ориентиране в Швейцария и постига много добър резултат - 12-и на спринта и 15-и на дългата дистанция.
В международна надпревара през 2004 г. Кирил финишира 5-и в бягането, само на секунди след първите тимове. Утвърждава се сред най-добрите с невероятното си бягане в Tiomila’2005, когато е само на 2 секунди от водещия тим и третото му място е успех за България.
Сред постиженията му са двете шести места от Световното първенство по ориентиране в Унгария през 2009 г. и от Европейското през 2010-а, шести е и на Световното по ориентиране през 2012 г. Печели най-големите щафети по ориентиране в света - Юкола и 10 Мила (2010 и 2012), три пъти побеждава в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup - през 2010, 2011 и 2012 г. Шест пъти е национален първенец.
Кирил е пробягал вече над 50 хиляди километра.
Състезавал се е за варненския клуб "Бегун" и за финландския "Калеван Расти". Тренировките си провежда в България и Швеция.�

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google