Герой на деня В най-дълбокото

balgari.bg

В най-дълбокото

Спелеологът Теодор Кисимов достигна 2145 метра в най-дълбоката пещера в света - Крубер-Вороня в Абхазия. Русенецът е първият наш пещерняк, достигнал най-"ниската" точка на света. Кисимов прекара под земята 12 денонощия.
Едномесечната експедиция продължава от 27 юли до 27 август и в нея се включват 42-ма спелеолози от 7 държави, сред тях - трима българи. Осевн Теодор Кисимов в Крубер-Вороня изследват и Константин Стоилов от София и Пламен Спилков от Хасково.
Теодор и Константин вече имат опит в най-дълбоката пещера. През 2005 г. те участват в първия роден екип, изпратен от Българската федерация по спелеология за проучване на "сърцето на земята". Достигат тогавашното дъно - 2080 м, което е най-значимото спортно постижение на българската спелеология.
Според Теодор Кисимов такава експедиция прилича много на тези, които са във високите планини като Хималаите - с подземни лагери и пренасяне на огромно количество багаж.
Членовете на екипа носят тежка водолазна екипировка, защото някои галерии на пещерата са пълни с вода и тогава спелеологът се превръща в поздемен водолаз.
"Бил съм и 26 дена под земя, така че този опит ми помогна. Температурата горе е около два градуса, а надолу стига до четири-пет градуса", обяснява Кисимов. Спелеолозите ни се спускат и в още една пещера по време на това свое пътуване в Абхазия.
Сред целите на експедицията е било улавянето на определен вид риба в последния сифон (галерия, запълнена с вода) на Кубер-Вороня.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google