Герой на деня Върхове

balgari.bg

Върхове

"Казвам се Атанас Скатов, 35 години по лична карта, 17 години по тяло, 323 години по душа, 745 години по дух, 6 години по хитрост", описва себе си в своя сайт първият веган и 13-и поред българин, изкачил Еверест.
Роден е в Сливен. Завършва пловдивския Аграрен университет. Следва докторат в Хумболтовия университет в Берлин по растителна защита. Темата му е растителна защита с биологични средства.
Работи като научен сътрудник у нас и в Германия, университетски преподавател е в София, трупа опит като  мениджър в частния сектор на България и Германия.
През 2011 г. се връща в родния Сливен. Година по-рано е почувствал необходимост да премина по най-дългия пешеходен планински маршрут у нас - Ком до Емине. Преди това не е спортувал.
После обаче се заема с усилени тренировки сред природата - ходене, бягане, катерене, планинско колоездене. Посвещава време на плуването и йогата, дори на танците.
През 2012 г. заема първо място на 24-часов маратон по планинско колоездене и трето - за купа "Мургаш". За периода 2010-2012-а три пъти минава трасето Ком-Емине, участва в състезания като 100 км планинско ходене за 24 часа, скоростно изкачване на 7-те първенци на България и др.
През 2013 г. се качва на най-високите върхове в Африка, Европа и Южна Америка, стига до 6900 м на връх Ленин в Памир.
От 2006 г. Атанас Скатов не яде месо, от 2009-а - и риба, храни се само с храна от растителен произход.
30 г. след Христо Проданов Атанас Скатов изкачи най-високия връх на планетата - Еверест. Датата е 24 май 2014-а, в 5.45 ч. непалско време.
Младият мъж си е поставил за цел да стъпи на планинските първенци на 7-те континента.

Интервю със Скатов помества "Новинар"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google