Герой на деня "Млад учен на Европа" за 2007-а

balgari.bg

"Млад учен на Европа" за 2007-а

Славея АнгелскаСлавея Ангелска е ученичка в 12-и клас в СОУ „В. Левски” – Севлиево.
Учи в паралелка с разширено изучаване на английски език, физика, математика и информатика.
През 2007 г. Славея разработва система за начално обучение на хора с увреден слух. Разработката й, наречена “Начини за възприемане на звуци от хора с увреден слух”, е обявена за революционна и с нея Славея печели първо място на националния научен конкурс “Млади таланти” през май 2007 г., наградата на европейската патентна служба и званието “Млад учен на Европа за 2007 г.” на Международния конкурс “Млади учени” през септември 2007 г.

Според авторката на разработката в новата система са се опитали да заменят едно сетиво – слуха, с друго – чувството за допир. Идеята тръгва оттам, че тонът е звукова вълна, която се движи във въздуха и разпространявайки се, предизвиква трептения. По думите на Славея, уловена по правилния начин, вибрацията може да бъде усетена от ръката на човека с увреден слух. Различните тонове имат различна честота и по този начин вибрациите на различните тонове са абсолютно специфични. Освен това, мозъкът на хората с увреден слух е леко видоизменен - допълва тя, - те обработват вибрационната информация с тази част на мозъка си, с която чуващите обработват звуковата информация.
Технически системата се състои от компютър, тонколони и балон. Действието й Славея обяснява така: балонът се поставя пред тонколоната на компютъра и тонът, който излиза от тонколоната, предизвиква в балона вибрация, която може да бъде усетена от ръката на човек с увреден слух. По този начин той може да определи не само височината на даден тон, но и неговата трайност, как вибрират определени тонове в комбинация, могат да бъдат определени различни ритми.
След като печели наградата на Международния конкурс “Млади учени”, Славея представя проекта си в централата на конкурса в Мюнхен пред професионалисти в тази област. Проектът предизвика голям интерес сред представители на институти за хора с увреден слух от Белгия, Холандия и Дания. В резултат той ще бъде включен в програмите за обучение на хора с увреден слух от такъв институт в Белгия.
Славея Ангелска работи над представянето на музиката като физично явление от 6 години, а вече 14 години се занимава с музика – пее във вокална студия, свири на флейта и пиано. Има издадена стихосбирка.

Източник: slavishow.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google