Герой на деня Шест наши деца смаяха света

balgari.bg

Шест наши деца смаяха света

altУченици от Софийската математическа гимназия спечелиха 11 златни и 1 сребърен медал на международно състезание по математика, което се проведе в началото на декември т. г. в град Лакнау, Индия.
Българските талантливи момичета и момчета, които доказаха за пореден път максимата, че “сме по-красиви и по-добри от всички други”, са успели да се преборят и за отборната шампионска купа в младежката група (IX-X клас). Те са изпреварили в класирането два отбора на азиатските домакини. В старшата група (XI-XII клас) генийчетата от България пък станали вицешампиони - след Индия и преди Русия.
“В крайното подреждане в младежката група нашият отбор завърши с 95 точки, докато вторият в надпреварата Индия успя да събере скромния актив от едва 10 точки”, не скри гордостта си ръководителката на българския тим Ваня Данова. По време на подготовката тя е работила в тандем с преподавателя Стойчо Стоев.

В оспорваното състезание, където теоремите са препятствия, а правилните отговори дават сила, са били раздадени общо 30 златни медала. Но нито един друг отбор не е успял да достигне нашия брой от отличия от благороден метал.
Десетокласниците Димитър Христов, Никола Клинкачев, Витомир Миланов, единадесетокласникът Георги Керчев и абитуриентите Дин Фан Анкх и Димитър Христов са състезателите на дрийм тима (б. а. - отбор мечта), който остави с празни ръце представителите на Бутан, Непал, Русия, Англия, Холандия, Пакистан и др.
През 2008 г. ученици от Софийската математическа гимназия са завоювали над 40 шампионски титли в борбата с цифрите на международни състезания.
Страната ни участва за втори път на международното състезание в Индия. През 2006 г. българските ученици отново са се представили по шампионски и са се окичили с 12 златни и 3 сребърни медала. Въпреки че математиката няма нужда от превод, всички задачи и отговори на този турнир били на английски език, което било допълнителна трудност.
Столичната община, АЕЦ “Козлодуй”, “Ротари клуб” и десетки спонсори гарантират финансирането на младите математици. Министерството на образованието също дава своя принос за развитието на българските таланти, каза още Данова.

Иво Ангелов
Източник: в. Труд, 9.12.2008 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google