Герой на деня Първата българка с награда "Шамисо"

balgari.bg

Първата българка с награда "Шамисо"

Цвета СофрониеваЦвета Софрониева е първата българка - лауреат на поетичната  награда "Шамисо". Отличието е за стихосбирката "Вода на длан", излязла тази година в издателство "Унартиг" в Германия, научи БТА от поетесата. "Нейните дълбоко осмислени стихове черпят мотиви от античността и внасят в немската литература самобитно и вълнуващо югоизточната европейска и по-специално българската поетична традиция", се посочва в мотивите на журито. Наградите "Шамисо" се връчват от фондацията "Роберт Бош" на автори със значим принос в немскоезичната литература, чийто роден език не е немският. Адалберт фон Шамисо (1781-1838), на когото е наречена наградата, е по рождение французин, писал на немски език.
Церемонията по награждаването се състоя на 5 март в Мюнхен.
Цвета Софрониева, позната в България с пет стихосбирки, е родена през 1963 г. в София и е обитавала много места по света, а сега живее предимно в Берлин. Авторката пише на български, немски и английски. Немският е петият език, който е учила, започвайки на 28 години.

Източник: bnr.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google