Герой на деня Наш математик "изчислява" световните кризи

balgari.bg

Наш математик "изчислява" световните кризи

Агенция Ройтерс публикува обширна статия за изследването на българския математик Светлозар Рачев, озаглавена "Методи за предсказване на пазарни шокове", съобщава actualno.com.
Рачев оборва тезата, че пазарните катаклизми не могат да се прогнозират. Той е автор на статистически модели, с помощта на които предсказва пазарните трусове.
Създателят на уникалния статистически модел, представен за пръв път преди 7 години, твърди, че чрез него се събират и обработват финансови данни и показатели от различни източници, като се прави цялостна оценка на риска.
Проф. Рачев решава да изчисли възможността за извънредни събития след кризата през 1987 г., когато за един ден акциите губят 22 на сто от стойността си. Разработеният от него модел показва, че кризи с такъв мащаб могат да се случат веднъж на всеки 30 години. С него Рачев прогнозирал спада на индекса Дау Джоунс, който достигна минимум през март тази година.
Компанията "Хендерсън кепитъл мениджмънт" е използвала формулите на българина, за да установи които инвестиционни фондове са изложени на най-голям риск през 2008 г.
Светлозар Рачев е роден през 1951 г. Завършил е Софийския университет. Водещ професор е в Калифорнийския университет, Санта Барбара, САЩ. Разработките му са в областта на теорията на вероятностите, математика и статистика за икономика и бизнес.
Проф. Рачев отдава огромно значение за успеха си на образованието, получено в България. Според него наученото у нас е ценено навсякъде по света. Рачев счита Националната математическа гимназия, на която е възпитаник, за трамплин, изстрелял го към върховете на науката.
 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google