Герой на деня Наш екозащитник отличен

balgari.bg

Наш екозащитник отличен

Тазгодишната награда на британската благотворителна организация „Природозащитен фонд Уитли" спечели 28-годишният Емил Тодоров, регионален координатор на Българското дружество за защита на птиците - Свищов, информира http://goodnews.bg.
От общо 100 проекта, кандидатствали за наградите, са били одобрени седем, сред които и неговият, чийто обект са влажните зони по р. Дунав и защитата на застрашени птици, мигриращи у нас.
Субсидията е в размер на 30 000 паунда. Тя ще бъде използвана за продължение на полевите проучвания, въз основа на които ще бъде изготвена ГИС карта на т. нар. „чувствителни зони" по дунавското поречие.
Емил се надява картата да послужи на бизнеса при планирането на инвестиции, особено за създаване на вятърни паркове, които често поставят непреодолима бариера на пътя на мигриращите птици. Сред целите на проекта е и издаването на ръководство за най-добрите практики при изграждане на вятърни паркове.
Получената субсидия ще позволи на природозащитниците да задълбочат сътрудничеството си с местните хора и да повишат информираността им за възможностите, които дават европейските програми.
Емил Тодоров е вторият българин, отличен с наградата „Уитли". През 2007-а Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна бе награден за работата си срещу отравянето на диви животни в България и Македония.
Отличията на „Природозащитен фонд Уитли", който се връчват на природозащитници постижения в тази област и за планове за бъдещи действия, са известни още като „Екологични Оскари".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google