Герой на деня Ливингстън картографиран

balgari.bg

Ливингстън картографиран

Уникална топографска карта създаде българският антарктик Любомир Иванов, информира http://news.ibox.bg.
Тя е в мащаб 1:120 000, на български език е и изобразява о. Ливингстън с нашата база "Свети Климент Охридски" и съседните острови Смит, Сноу, Гринуич и Робърт в архипелага Южни Шетландски острови на Ледения континент.
За островите Робърт и Сноу това е първата подробна карта, а за о. Смит - първата топографска карта изобщо.
Картата включва пълна информация за островите - точно представяне на бреговата линия, релефа, зоните, свободни от лед, местообитанията на тюлени и пингвини, природните резервати, научните бази и лагери.
За пръв път ст. н. с. Любомир Иванов е картографирал стотици неидентифицирани по-рано географски обекти - върхове, хълмове, ледници, острови, заливи, скали и др.
Българският принос към проучването и картографирането на островите намира отражение в тяхната топонимия - на картата има над 550 наименования от Международния справочник на СКАР за антарктическите географски наименования, от които 56 на сто са български.
С български имена са двете най-значими планински вериги - Тангра планина на остров Ливингстън и хребетът Имеон на остров Смит, по-големи полуострови като Варна, Бургас, Рожен, Алфатар, както и повечето големи ледници на островите - Перуника, Калиакра, Тунджа, Верила, Съединение, Етър, Дългопол и др.
Картата е отпечатана в Троян в тираж 4000 бр. Хиляда екземпляра са предвидени за ползване от научни институции, библиотеки и изследователски екипи, а останалите ще влязат в българското училище.

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google