Герой на деня Генна революция

balgari.bg

Генна революция

Екип учени генетици, ръводен от проф. Ивайло Търнев, откри един от гените, който обуславя клетъчната смърт, информира сайтът на БНТ.
Този въпрос е от фундаментално значение за науката и решаването му приближава човечеството до възможността да бъдат забавяни процесите на стареене.
Нашите учени стигнали до важното откритие, докато търсели гените, отговорни за две наследствени заболявания - мускулната дистрофия и невропатията. От години проф. Търнев издирва и описва родословието на български фамилии, които носят гените на тези заболявания. Резултатът от проучванията изненадва и него - "виновният" за невропатията ген е намесен и в един от етапапите на клетъчната смърт.
Медицинската наука вече е в състояние да предложи профилактика на три генетични заболявания, но откриването на гените отваря път към откриване и на генна терапия.
Проф. Търнев е лауреат на Наградата за гражданска доблест "Паница" за 2008 година, още за работата на учения - на www.nbu.bg.

Щрихи към портрета на проф. Търнев - на www.temanews.com.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google