Герой на деня Световноизвестен баритон дебютира и у нас

balgari.bg

Световноизвестен баритон дебютира и у нас

altСофийската публика ще види за пръв път в ролята на Риголето световноизвестния български баритон Владимир Стоянов. Спектакълът е на 28 юни, неделя, от 16 ч., информира kafene.bg. Режисьор на постановката е Пламен Карталов, диригент - Григор Паликаров.
Владимир Стоянов е завършил Държавната музикална академия в столицата и е специализирал в Римската академия за изкуство и култура при Никола Гюзелев. Започва своята кариера като солист на Пловдивската опера, а на сцената на Националната опера и балет дебютира през 1996 година в "Дон Карлос" на Верди. Международните му изява стартират през 1998 година с ролята на Макбет в Театро Сан Карло в Неапол. През 1999 година е поканен за ролята на Шарплес от операта "Мадам Бътерфлай" в Театро Реджо - Торино, и Дон Карлос от операта "Силата на съдбата" в Миланската скала. В Карлсруе гостува в спектаклите "Макбет" и "Ернани", във Висбаден - в "Бал с маски", в Амстердам - с "Трубадур", в Мюнхен изпълнява роля в "Травиата". Следват изяви в Ротердам, Сантяго де Чили, Берлин. В Италия, с която е свързана кариерата му, дебютира в ролята на Марсел от операта "Бохеми" на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, пее "Лучия ди Ламермур" в Лиего и "Травиата" в Парма. Гостува на прочутия фестивал в Мачерата в спектакъла на "Дон Карлос", в Пиаченца с "Бал с маски", с "Лучия ди Ламермур" - в Каляри. През 2005 година гостува в Дойче опер, Цюрихската опера, а през 2006 пее "Атила" в Неапол. Със "Сицилиански вечерни" прави турне в Япония с Театро Масимо от Палермо. Поканен е за "Фаворитката" и "Лучия ди Ламермур" в испанския град Билбао, след което дебютира в Метрополитен Опера в "Дама Пика" на Чайковски.
В началото на 2009 година Владимир Стоянов дебютира в ролята на Риголето от едноименната опера на Верди в Анкона, Италия, с тази роля гостува и в Пекин.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google