Герой на деня Археолог сам финансира работата си

balgari.bg

Археолог сам финансира работата си

altУникална маска от теракота, датираща от 4-6 век, е открита при проучване на крепостта в местността Балъкдере край ивайловградското село Хухла, информира http://goodnews.bg.
Маската е открита от екипа на археолога Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей. Висока е 3-4 сантиметра, била е част от статуетка и според Кънев тя е нещо, с което много малко музеи по света могат да се похвалят.
Уникалното е, че в късната античност, когато изобилстват статуетки от теракота, те обикновено изобразяват езически божества.
Друга находка на експедицията на Кънев е коланна апликация от началото на 10 век и оловен модел на коланен накрайник от времето на Симеон. Коланът е белег за мястото на дадена личност в обществото, припомня средновековните нрави сайтът.
Ивайло Кънев финансира разкопките със собствени средства и заеми от приятели.
Парите обаче са достатъчни за две седмици работа, затова археолозите са кандидатствали за финансиране от фондация за развитие на културата към посолството на Гърция.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google