Герой на деня Топархеологът ни със заслужено признание

balgari.bg

Топархеологът ни със заслужено признание

altПроф. Николай Овчаров е носителят на тазгодишната голяма награда "Проф. Александър Фол", е съобщил д-р Косьо Зарев, директор на Историческия музей "Искра" - Казанлък, цитиран от http://culture.actualno.com.
Призът се връчва в рамките на станалите традиционни за Казанлък Тракийски празници. За първи път наградата е присъдена през 2006 година на покойния вече д-р Георги Китов. Година по-късно носител на статуетката с лика на Орфей стана ст. н. с. Мария Чичикова. През 2008-а носител на наградата "Проф. Александър Фол" е проф. Людмил Гетов, чиято научна дейност е започнала от историческия музей в Казанлък.
Тази година Дните на тракийската култура в Казанлък ще се проведат в началото на септември. Историци от страната и чужбина ще вземат участие в научна конференция по проблемите на тракийското културно наследство.
Междувременно екипът на проф. Николай Овчаров откри римски път, разклонение на Виа Игнатия, по който е пътувало към Рим златото, добивано край Перперикон.
Това разклонение е било едно от главните на древния път и е водело специално към Перперикон. Пътят върви покрай река Арда, изкачва се чрез серпентини и влиза през южното подградие в древния град. Недалече от античното трасе екипът на професора попаднал на ковачница, която е обслужвала както международния път, така и подградието. Вероятно тук са спирали, за да подковават конете, са предположенията на учения. Откритата тук монета от четвърти век датира уникалното съоръжение към късноримския период, когато Перперикон е в разцвет. За първи път екипът, проучващ Перперикон, е попаднал и на надписи.

 


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google