Герой на деня В мраморна зала изповядвали култ към богиня

balgari.bg

В мраморна зала изповядвали култ към богиня

altБогата декорация разкри археологическият екип в Никополис ад Иструм при проучването на една от обществените сгради в древното селище, съобщи dariknews.bg.
Голямото количество мрамор, на което екипът на д-р Павлина Владкова, ръководител на експедицията, попада, дава основание да се счита, че стените на залата са били облицовани с мрамор от пода до тавана. Облицовъчните плочи са монтирани в периода 70-те години на ІІ век - средата на ІІІ век, смятат изследователите.
Лицевата страна на мрамора е релефно оформена. В най-долната част на стените са били разположени паната, над тях са следвали колоните с капители в коринтски стил.
Мраморът е с различен цвят - бял, жълтеникав и със сини жилки.
Най-важният въпрос е какво е било предназначението на мраморната зала. На този етап е проучена само част от сградата, където се намира тя, но археологическите и епиграфските данни дават основание да се приеме, че помещението е свързано честването на култа към богинята Кибела.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google