Герой на деня Българска класика към звездите

balgari.bg

Българска класика към звездите

altБългарска музика е звучала в космоса - американският космонавт Майк Масимино, член на екипажа на совалката "Атлантис", е слушал творбите на Марин Големинов, Георги Златев-Черкин, Панчо Владигеров, Петър Христосков и др., изпълнени от виртуозния цигулар Чавдар Парашкевов, докато летял от 14 до 24 май тази година.
Чавдар Парашкевов е роден във Варна, пише moreto.net. Започва да свири на 5-годишна възраст при музикалния педагог Анна Ковачева. Още като ученик в музикалното училище в родния си град Чавдар печели награди от повечето цигулкови конкурси в България. Днес Парашкевов живее в Хюстън и работи с оркестъра на Хюстън Гранд опера.
Виртуозът е направил записите на албума "Moto Perpetuo", който съдържа 12 произведения на български композитори, в столицата на Тексас заедно с пианистката Весела Гинчева. Дискът е записан през 2005 година и е представян на концертните подиуми в САЩ и у нас.
Чавдар и Масимино се познават лично, американският астронавт е слушал интерпретациите на световноизвестния млад цигулар по време на мисията си до телескопа "Хъбъл". Парашкевов е получил сертификат от НАСА за това, че е предоставил свои изпълнения за музикалния експеримент в космоса.

Интервю с младия виртуоз прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google