Герой на деня Наш политик начело на ЮНЕСКО

balgari.bg

Наш политик начело на ЮНЕСКО

altИрина Бокова бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, съобщи www.btv.bg. Бокова спечели след четири гласувания, другият претендент за поста бе египтянинът Фарук Хосни. Бокова е първата жена начело на организацията за култура и изкуство на ООН, тя е и първият източноевропейски дипломат на високия пост.
Ирина Георгиева Бокова е родена на 12 юли 1952 година в София. Завършва Гимназията с преподаване на английски език в столицата (1971) и "Международни отношения" в Москва през 1976 г.
Дипломатическата кариера на Бокова започва през 1977 година, когато тя е изпратена като старши аташе и трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР, на тази длъжност остава до 1982 г., след което в продължение на две години е трети секретар в Постоянното представителство на България в ООН.
До 1990-а Ирина Бокова работи като втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР, през 2005-а е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция и Монако и постоянен представител на България в ЮНЕСКО. Бокова е избирана за народен представител в VII Велико народно събрание през 1990-а, а през 1995-а е заместник-министър на външните работи.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google