Герой на деня Признание за наша оперна прима

balgari.bg

Признание за наша оперна прима

alt

Оперната прима Красимира Стоянова получи наградата "Аполон Токсофорос" за 2013 г. на откриването на 29-ите Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол.

Красимира Стоянова е родена във Велико Търново на 16 август 1962 г. Учи пеене и цигулка в музикалното училище в Русе и в Пловдивската консерватория. Работи като цигулар-оркестрант в Пловдивската филхармония и в Нов симфоничен оркестър - София. През 1995 г. дебютира като певица на сцената на Националната опера и балет с ролята на Джилда в "Риголето" от Верди.
През 1998 г. е поканена от директора на Виенската опера Йоан Холендер да стане солистка на Щатсопера - Виена. През 2007 г. Стоянова е обявена за "Музикант на годината" от предаването "Алегро виваче" на БНР.
Има богат репертоар, който включва партиите на: Графинята в "Сватбата на Фигаро", Микаела в "Кармен", Антония в "Хофманови разкази", Лиу в "Турандот", Леонора в "Трубадур", Ана Болейн в едноименната творба от Доницети, Дездемона в "Oтело" на Верди, "Ифигения в Таврида" на Глук и др.
Гостувала на престижни световни сцени, сред които: Метрополитън опера, Карнеги хол, Ковънт гардън, Роял Албърт хол, Националната опера в Хелзинки, Националната опера в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес.
Дебютният албум на блестящото сопрано е сред десетте най-добри албума за 2008 г. според американското списание "Опера нюз".
Певицата е удостоена и с титлата "камерзенгерин" - най-високата титла, която се присъжда на оперни певци в Австрия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google