Герой на деня Новата кметица

balgari.bg

Новата кметица

altЙорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. Завършва 35-а руска езикова гимназия в София, след което се дипломира по специалността "Руска филология" в СУ "Св. Климент Охридски".
Трудовата й биография започва в 73-то СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в столицата, от 1998 г. Фандъкова е директор на училището.
Специализирала е бизнесадминистрация, мениджмънт в образованието по проект на МОН, Гьоте институт и Културком такт, завършила е задочен курс в Институт "А. С. Пушкин" в Москва и курс за директор-обучител по програма на МОН и Френския културен институт.
Съпругът й е лекар педиатър, имат дъщеря и внук.
На политическата сцена Йорданка Фандъкова стъпва през 2005 г., когато е назначена за заместник-кмет на Столична община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", а след парламентарните избори на 5 юли 2009-а стана министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко Борисов.
С вота на над 60 на сто от столичани на 15 ноември 2009-а г-жа Фандъкова стана първата жена - кмет на София.

Източник: http://personi.dir.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google