Герой на деня Изобретиха колелото... във въздуха

balgari.bg

Изобретиха колелото... във въздуха

Проект на младия български архитект Мартин Ангелов бе отличен с първа награда на международния конкурс Line of Site за 2009-а, пише www.24chasa.bg.
"Kolelinia e концепция за това - как, без да сме акробати или алпинисти, да караме собственото си колело върху опънати стоманени въжета. Принципът е обратен на ски-лифтовете, при тях цялото въже от системата се движи, консумира се сериозно количество електроенергия и се изисква постоянна поддръжка", описва Ангелов смелата си идея.
При създадената от българина висяща велосипедна алея въжето е статично, удоволствието от движението се пада на велосипедиста.
Съоръжението се състои от система стоманени улеи, в които да се движат велосипедите. Улеите са закрепени на няколко метра височина над улиците за метални пилони. Осигурителна система от колани и елементи за закрепване на велосипеда предпазва велосипедистите от падане.

На снимката: С велосипед над града (графика на Марин Ангелов)

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google