Герой на деня Европейският писател

balgari.bg

Европейският писател

Писателят Илия Троянов е удостоен с наградата "Вюрт" за европейска литература, съобщи Дойче Веле. Троянов е отличен за заслугите си като "европейски хронист на големия миграционен феномен на модерното", се казва в обосновката на журито. С творбите си Троянов предава на читателите "едно ново чувство за комплексността на вътрешно- и междукултурния реален опит".
Илия Троянов е роден на 23 август 1965 година в София. През 1971 година семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище. От 1972 до 1984 година - с кратко прекъсване - Троянов живее в Найроби, където баща му работи като инженер. След кратък престой в Париж бъдещият писател учи право и етнология в Мюнхенския университет. През 1989-а прекъсва образованието си и основава издателство "Кирил унд Метод Ферлаг", а през 1992 година - "Марино Ферлаг". И двете издателства се специализират в издаването на африканска литература. От 1999 година живее в Мумбай, а от 2003 година - в Кейптаун.
През 90-те години Троянов пише няколко документални книги за Африка, съставя антология на съвременната африканска литература и превежда африкански автори на немски. Първият му роман "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е издаден през 1996 година.
Троянов е автор и на документалния филм за лагерите по комунистическо време в България "Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои". Автор е още на "Кучешки времена. Завръщане в чужда страна", сборник интервюта и репортажи за живота в България в годините на прехода, "Край вътрешните брегове на Индия","За свещените извори на исляма", "Номад на четири континента", "По пътя на Ганг". Понякога представя творческия процес чрез сайтовете си, за да могат читателите му да проследят писането от самото начало.
Носител е на литературните награди "Бертелсман" (1997) и "Адалберт фон Шамисо" (2000), както и на Марбургската литературна награда (1996), отличен е с наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата (2006) и с Берлинската награда за литература (2007).
Книгите му са превеждани във Великобритания, Испания, Норвегия, Полша, Франция и други страни.
Книгите на Илия Троянов са превеждани във Великобритания, Испания, Норвегия, Полша, Франция и др.
Лентата на Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" по едноименния бестселър на Троянов се класира за втория етап в борбата за номинациите за наградите "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм". 

Източник: btv.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google