Герой на деня Високо руско отличие за наш свещеник

balgari.bg

Високо руско отличие за наш свещеник

С Орден за вяра и вярност е удостоен свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, свещеник в храма на Старозагорския затвор. Отличието отец Йордан е получил на тържествена церемония в Москва. Той е първият български свещеник, служещ в затвор, който получава това високо отличие. Церемонията е част от Рождественските образователни четения в руската столица, организирани от Руската патриаршия.
Орденът се присъжда на отец Йордан Карагеориев за усилията му за приобщаване на миряни и институции към усилията му за социално подпомагане и духовно обгрижване на лишените от свобода.
По негова инициатива свещеници от България, Русия и Гърция, служещи в затвори, проведоха среща в италианския град Бари, където се пазят мощите на Николай Мирликийски (храмът на Старозагорския затвор носи името на този светец). Ежегодно се събират дрехи за лишените от свобода и книги за библиотека при затвора. За първи път за Рождество Христово под патронажа на областния управител на Стара Загора в Старозагорския затвор се откри изложба на Арт Галерия ВИК. Настоятелството при храма заедно с ръководството на затвора организира първите в България поклоннически пътувания на лишени от свобода.
В затворническия храм и в трите параклиса, в които се извършва богослужение от 1994 г., са приели свето кръщение над 1200 мъже, лишени от свобода.
Отец Йордан Карагеоргиев е завършил богословие във ВТУ. Освен в затворническата църква отец Йордан служи в катедралния храм "Св. Димитър" в Града на липите и в новоизградения "Св. Паисий Хилендарски" в старозагорския квартал "Зора".

Източник: www.dveri.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google