Герой на деня Нов пробив в световната музика

balgari.bg

Нов пробив в световната музика

Името на Марио Григоров нашумя едновременно с филма "Прешъс", номиниран за "Оскар 2010" в категориите за най-добър филм, режисьор, актриса в главната и поддържащата роля и др.
Българинът работи в САЩ от близо две десетилетия, след като от 6-годишен придружава баща си при неговите ангажименти във филхармонични оркестри в Иран, Германия, Австрия и Австралия.
В Сидни Марио създава музика за реклами и за местни продукции, немалко от които са се излъчвали по телевизиите и в Англия. След смъртта на баща си заминава за Ню Йорк.
Срещата му с известния композитор и продуцент Боб Джеймс - автор на филмова музика, е решаваща за кариерата на българина. Той участва в концерти на прочути солисти като поддържащ пианист, пише музика, издава дискове. Преди да влезе в киното, Марио Григоров свири с формация към "Уорнър брадърс".
Композицията на Григоров "Aria" от легендарната селекция "Cafe del Mar" (1998) достига 4-то място в световната класация "Billboard".
След "Прешъс" Марио Григоров пише музиката за документалния филм на Шон Пен "The Third Wave: A Volunteer Story", селекциониран в Кан 2010.
Григоров има продуцентска компания "Сиблинг мюзик", която помага на музиканти да пробият в кино- и рекламния бизнес.
Марио Григоров живее в Лос Анджелис. Има син Чарли (на пет години и половина) и дъщеря Ума - на 9.
Поканен е на София Филм Фест през март.

Източник: www.24chasa.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google