Герой на деня Наш глас озвучава филма рекордьор

balgari.bg

Наш глас озвучава филма рекордьор

Гласът на Радка Варимезова звучи в "Аватар" на Джеймс Камерън - най-касовата лента на всички времена. В кулминационен момент от развитието на филмовото действие Радка пее на измисления извънземен език нави.
В номинирания за девет "Оскар"-а филм младата българка попада през 2007-а, докато учи в Санта Барбара.
Един ден в дома й се обажда проф. Тим Райс, деканът на Катедрата по етномузика в Калифорнийския университет в Ел Ей, и казва, че се търси българска фолклорна певица за записи. Големият композитор Джеймс Хорнър избира Радка сред десет момичета, които прослушва как импровизират по негова музика.
Изпълненията на Варимезова са включени в два диска със саундтрака на филма.
Младата изпълнителка е родена в Пловдив в семейството на музикантите Иван и Цветанка Варимезови. Израства в Пазарджик, където родителите й ръководят хора и оркестъра на фолклорния ансамбъл. Освен че пее български народни песни, Радка свири на гайда.
През 2008 г. тя завършва Калифорнийския университет в Санта Барбара с две специалности - биология и музика.
В момента работи в Института за изследвания към Детската болница в Лос Aнджелис. Скоро отново ще седне на студентската скамейка, защото е приета да учи стоматология.
Родителите й са преподаватели по български фолклор в Калифорнийския университет.

Интервю с Радка Варимезова помества вестник "Труд"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google