Герой на деня "Източни пиеси" с приз и у нас

balgari.bg

"Източни пиеси" с приз и у нас

Дебютната лента на Камен Калев "Източни пиеси" спечели наградата на журито и отличието "Кодак" за най-добър български игрален филм на София Филм Фест 2010-а.
Филмът е носител на наградата на Международната федерация на киноклубовете на 15-я кинофестивал в Сараево (12-20 август 2009). Наградата се изразява в подкрепа за разпространението в мрежата от 3000 зали, управлявани от членовете на организацията.
Премиерната прожекция на "Източни пиеси" на Сараево Филм Фест бе 16 август 2009-а. Лентата очарова не само публиката, но и членовете на журито. Председателката му - сръбската актриса Миряна Каранович, споделя пред екипа на филма, че е трогната от съдбата и таланта на актьора Христо Христов.
През октомври 2009-а 25-ият кинофестивал във Варшава също отличи лентата като най-добър филм, наградата за европейски филм на фестивала "Надежди в 35 мм" в Мюлуз (2010) отиде отново при младия режисьор.
"Източни пиеси" е носител и на Голямата награда на 22-рия международен кинофестивал в Токио (2010), а режисьорът му - на наградата за най-добър режисьор на фестивала. Отличието за най-добър актьор бе присъдено посмъртно на Христо Христов.
От Седмото издание на Фестивала на българския филм в Ню Йорк "Източни пиеси" си тръгна с Наградата на публиката.
22-рият фестивала "Premiers Plans" в Анже (2010) - също за дебютни филми от Стария континент, връчи Голямата награда на нашия филм, с което той спечели подкрепа за разпространението си във Франция.
Стартирал като проект в "София Мийтингс" през 2008 г., "Източни пиеси" дебютира през май 2009 г. на фестивала в Кан като част от програмата "Петнайсетдневката на режисьорите", първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години.
Филмът е издаден на dvd от ИК "Труд".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google