Герой на деня Наш разказвач сред елита на световната белетристика

balgari.bg

Наш разказвач сред елита на световната белетристика

Сборникът избрани разкази на Деян Енев "Цирк "България" е включен в лонглистата на номинираните в най-престижния разказвачески конкурс в света "Франк О’Конър", съобщава http://kulturni-novini.info. Литературната надпревара се провежда за шеста поредна година, неин организатор е Общинският съвет на ирландския град Корк.
Книгата на българския прозаик Деян Енев, публикувана на английски под заглавие "Circus Bulgaria" от британското издателство "Портобело букс", ще се включи в спора за наградата от 35 хиляди британски лири заедно с книгите на 56 други разказвачи от цял свят. 22-ма са американските писатели, 12 са британците, има 6 индийски автори, трима канадци, трима ирландци, по двама от Китай, Нова Зеландия и Сингапур и по един представител на България, Бутан, Бангладеш, Ирак и Виржинските острови. Тричленно жури ще отсее номинираните книги и в средата на юли ще обяви шортлистата от шест сборника, победителят ще стане известен през септември.
Деян Енев е роден през 1960 г. в София. Завършва английска гимназия в столицата и българска филология в СУ. Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар, пресовчик във военен завод, учител, копирайтър и журналист.
Издадени са шест сборника с негови разкази: "Четиво за нощен влак" (1987), "Конско евангелие" (1992), "Ловец на хора" (1994), "Клането на петела" (1997), "Ези-тура" (2000) и "Господи, помилуй" (2004).
Сборникът "Ловец на хора" е носител на Годишната награда за белетристика на ИК "Христо Ботев", а "Ези-тура" - на Националната награда за българска художествена литература "Хр. Г. Данов" и Годишната литературна награда на СБП.?

Творби на Деян Енев са публикувани на http://liternet.bg

Интервю с писателя прочетете в "Труд"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google