Герой на деня Първият еврокомисар

balgari.bg

Първият еврокомисар

Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София. Дъщеря е на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (като студент по право в СУ той е изпратен в концлагера Белене заедно с баща си - юрист, завършил Сорбоната).
През 1981 г. Меглена Кунева завършва право в Софийския университет. Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. От 1991 до 2001 г. работи в Министерския съвет като експерт, става директор на международната дирекция.
През юни 2001 г. Кунева е избрана за народен представител от листата на НДСВ, но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи.
На 29 май 2002 г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 г. тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев.
През октомври 2006 г. Съветът на лидерите на политическите партии от тройната коалиция я предлага за първи еврокомисар от България. Кандидатурата й е одобрена от Европейския парламент на 12 декември същата година.
Кунева поема ресора защита на потребителите, мандатът й е от 1 януари 2007-а до 31 октомври 2009-а.
На 22 януари 2007 г. Меглена Кунева полага клетва като член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите.
Носителка е на Орден за граждански заслуги на Кралство Испания (2002), орден „Принц Паси“ на Република Португалия (2003), Орден на Почетния легион на Франция (2004), Златно отличие на Атлантическия клуб (2005).
На 7 юни 2009 година е избрана за евродепутат. През април 2010 година Меглена Кунева стана политически съветник на Сим Калас, вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар по транспорта.
Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, имат син Александър.
Първа по рода си класация у нас отреди място на Кунева сред 10-те най-влиятелни българки.
 
Източник: http://personi.dir.bg
 
Миглена Кунева обяви кандидатурата си за президент на България през юни 2011-а, вижте повече тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google