Герой на деня Българка с най-високото отличие на Франция

balgari.bg

Българка с най-високото отличие на Франция

Бившият ни министър по европейските въпроси и настоящ председател на Паневропейския съюз в България Гергана Паси получи най-високото френско отличие - Ордена на Почетния легион. Орденът й е присъден като признание за нейния професионализъм и за предаността й към европейската интеграция на България.
Гергана Паси е родена на 14 юни 1973 г. в Пловдив.
Завършва английската езикова гимназия в родния си град. През 1997 година става магистър по право в Софийския университет, има следдипломна квалификация "Международна защита на правата на човека", а по-късно и докторантура в катедра "Международни отношения" на Юридическия факултет на СУ. Специализира право на ЕС и европейска интеграция в Asser College of Europe в Хага. През 2001-ва завършва Програмата за обучение на млади парламентаристи в Брюксел, а през 2003 година - "Предизвикателства пред външната политика на САЩ".
Кариерата си Гергана Паси започва в адвокатска кантора като правен сътрудник. На политическата сцена излиза през 2001 г., когато е избрана за депутат в 39-ото НС от листата на НДСВ. На 27 април 2004 г. е назначена за заместник-министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2005 г. е избрана за депутат в 40-ото народно събрание, отново от листата на НДСВ, а на 2 септември 2005-а е назначена за заместник-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев. На 16 март 2007 г. Гергана Паси става министър по европейските въпроси.
От първия си брак Гергана Паси има дъщеря Катерина, с втория й съпруг Соломон Паси също имат дъщеря Михаела.

Източник: http://personi.dir.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google