Икономика Финанси Икономист анализатор

balgari.bg

Икономист анализатор

Божидар Данев е роден на 5 ноември 1939 г. в София. Завършва Техническия университет в София през 1965 г. и започва работа в Института по кибернетика при БАН. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи. Две години специализира в Университета в Хановер по управление на системи. Чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др.
След завръщането си в България, през 1980 г. Данев работи в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК) като експерт в направление "Икономически анализи". Последователно заема длъжностите старши експерт, ръководител направление, директор, заместник-председател.
През 1987 г. е назначен и за зам.-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси. Въвежда политика по изграждане на МСП, реформира валутната практика, въвежда пазарни принципи при управление на самостоятелните единици.
През 1989 г. Божидар Данев напуска ЦКС и работи като като заместник-председател на БИСА, където ръководи направленията "Икономически анализи", "Приватизация и инвестиции", "Промишлено развитие". Участва в разработването и приемането на нормативната база за приватизация, в подготовката и провеждането на приватизацията на голям брой предприятия и стопански обекти.
За периода 1991-1997 г. е и главен изпълнителен директор на Софийската фондова борса. През 1993 г. е избран за председател на БСК. Работи в областта на трудовоправните отношения, реформите в пенсионното дело, колективното договаряне и т. н. През 2004 и 2006 г. е зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Основен двигател е по учредяването на Смесения консултативен комитет Европейски съюз - България и е негов съпредседател от българска страна в периода 1999-2004 г.
През 2006 г. Данев е избран за зам.-председател на Икономическия и социален съвет на Република България и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, член на Европейския икономически и социален комитет (EESC) и ръководител от българска страна на работната група по Лисабонската стратегия към EESC. Представлява България в Комитета по социален диалог към Европейската комисия.
До 2010 г. Божидар Данев е член на УС на Българската академия на науките и зам.-председател на Настоятелството на Нов български университет.
От 1995 г. до 2008 г. е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на най-голямата лизингова компания в България "Интерлийз" АД. Член е на Съвета на директорите на "Солвей Соди" АД и Индустриален холдинг "България".
На 15 февруари 2011 г. Данев е избран за изпълнителен председател на БСК. Той е член на Управителния съвет на европейския проект за професионална мобилност ESCO от февруари 2011 г.
Божидар Данев има над 100 научни публикации в наши и чуждестранни издания и три монографични публикации.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google