Икономика Финанси Забравен икономист и недооценен писател

balgari.bg

Забравен икономист и недооценен писател

Асен Христофоров е роден на 16 декември 1910 година в Пловдив.
Завършва с отличие Робърт колеж в Истанбул, а след това и Икономически университет в Лондон. След завръщането си в България Христофоров преподава политическа икономия в Софийския университет.
През 1942-1943 година е редактор на списание „Стопански вести“, спряно от министър-председателя Добри Божилов. По същото време полицията настоява неуспешно за уволнението на Христофоров от Търговско-индустриалната камара, където работи.
През 1947 година Асен Христофоров, привърженик на неокласическата икономическа теория и противник на марксизма, е уволнен от университета, а през 1951 година е арестуван, обвинен в шпионаж и пратен без присъда в Белене.
След като е освободен през 1953 година, отива да живее на вилата си в Говедарци и се отдава на преводи и писателска дейност, публикува мемоарни, пътеписни и краеведски творби, сред които „В дебрите на Рила“ (1957), „Скици из Рила“ (1957), „Мацакурци“ (1958), „Ангария“ (1960), „Искровете“ (1962) и други. Превежда от английски „Белия зъб“ на Джек Лондон, Хенри Филдинг, Джеймс Джойс, „Трима души в една лодка“ на Джером К. Джером, Емили Бронте и други.
Сред изследванията на Христофоров върху икономическите проблеми се открояват „Стопанското положение на България от избухването на войната насам“ (1941), „Увод в политическата икономия на военното стопанство“ (1943), „Кратък курс по стопанска география“ (1945) и др.
Асен Христофоров умира на 10 август 1970 г.
Сериозни изследвания за живота му не са правени, икономическите му трудове са потънали в забвение, а в архива му има непубликувани литературни и мемоарни произведения.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google