Икономика Банково дело Новото ни лице пред Европа

balgari.bg

Новото ни лице пред Европа

Д-р Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София.
Завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност "Политическа икономия", профил "Социология".
До 1990 г. Кристалина Георгиева се посвещава на академична кариера, заема и консултантски позиции в България и САЩ. Чете лекции във водещи световни университети.
Става част от екипа на Световната банка през 1993 г. като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие.
На 10 март 2008 г. Георгиева заема поста вицепрезидент на Световната банка и едновременно с това става корпоративен секретар на банката.
Автор е на над 80 публикации, носител е на няколко награди и стипендии за изследователска и научна дейност. Владее четири езика - английски, френски, руски и сръбски, омъжена е, има една дъщеря.
На 19 януари 2010 година българия посочи Кристалина Георгиева като своя номинация за еврокомисар в ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи". 

Източник: http://personi.dir.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google