Икономика Финанси Орешарски, или Изкуството да се управляват пари

balgari.bg

Орешарски, или Изкуството да се управляват пари

Доц. д-р Пламен Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в Бобов дол.
През 1985 г. завършва във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес УНСС) в София магистърската програма "Финанси и кредит".
В периода 1988-1992 г. Пламен Орешарски защитава в УНСС докторска степен по инвестиции и инвестиционен анализ. Допълнителна квалификация по банково управление получава в САЩ, а по емитиране на държавни ценни книжа - във Великобритания.
От 1992 до 1993 година Орешарски преподава в УНСС, заместник-ръководител е на Катедра "Финанси". От 2001-ва до 2005-а е заместник-ректор в Университета, преподава финансово управление, инвестиции, инвестиционен анализ. Преподавател е и в Нов български университет.
В периода 1993-1997 г. Орешарски оглавява Управление "Държавно съкровище и дълг" към Министерството на финансите. Под негово ръководство е поставено и началото на отпечатването на бандероли, като технически е осигурен цялостният процес на производство на този специфичен вид книжа.
Пламен Орешарски е инициатор на концепцията за създаване на "държавно съкровище", която е реализирана в следващите години. Част от функциите на ръководената от него дирекция са свързани с надзор и регулации на небанковия финансов сектор. Отговорност на подчиненото му звено е и цялостният разрешителен режим за отпечатване на ценни книжа в България, в т. ч. акциите, както и уредбата на акционерните дружества в България.
От 1997 до 2001 г. Пламен Орешарски е заместник-министър на финансите в правителството на СДС. Неговият ресор е управление на държавния дълг и финансови пазари, управление на пазара на ценни книжа в България. Под неговото ръководство се обединяват дейностите по управление на вътрешния и външния дълг.
Пламен Орешарски е автор на първата публично обявена стратегия за управление на дълга, както и на концепцията за създаване за специален закон за държавния дълг. Ръководи преговорите за уреждането на дълговите взаимоотношения с Испания, Италия, Полша, Германия, Австрия и Холандия, като всички подписани споразумения предвиждат редукции, разсрочване и благоприятни условия на изплащане на дълговете. Орешарски къщо така е член на екипа, осъществил въвеждането на механизма на Валутния борд в България.
Взима участие в колектива, подготвил първия икономически доклад за президента на Република България Георги Първанов през 2004 година. От 17 август 2005 г. е министър на финансите, като е единственият, който не е представител на нито една от трите управляващи партии.
Сред нововъведенията на Пламен Орешарски са плоският данък, трансформирането на данъчната администрация в Национална агенция по приходите, той ръководи и изготвянето на Националната програма за реформи и конвергентните програми.
През периода 2009-2013 г. Орешарски е народен представител от гражданската квота на "Коалиция за България".
Пламен Орешарски е носител на множество международни отличия, сред които "Финансов министър на развиващите се икономики на Европа" на английско списание "Emerging Markets" (2007), Почетен знак от организаторите на международното финансово изложение "Банки, инвестиции, пари", звание "Рицар на книгата" на Асоциация "Българска книга", приз "Личност на годината 2007" за проявеното разбиране и толерантност към хората с увреждания чрез упражняване на принципа на социално партньорство и др. Номиниран е сред 10-те топреформатори глобален мащаб от Световната банка през 2008 година.
Автор е на над сто публикации в специализирани издания, както и на монографиите "Финансов анализ и управление на инвестициите" и "Цени и възвращаемост на финансовите инвестиции".
На 29 май 2013-а Нордно събрание утвърди Пламен Орешарски за министър-председател на България.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.