Икономика Финанси Повелителят на парите

balgari.bg

Повелителят на парите

altСветослав Гаврийски е роден на 18 декември 1948 г. в Свищов. Завършва 23-та гимназия в столицата, а през 1972 г. се дипломира във Висшия икономически институт.
Оттогава до 1997 г. работи в Министерство на финансите, като в периода 1991-1997 г. е заместник-министър.
През 1997 г. става министър на финансите в служебното правителство на Стефан Софиянски и подготвя документите за въвеждане на валутния борд.
През юли 1997 г. 38-ото народно събрание избира Светослав Гаврийски за управител на Българската народна банка. На него се пада отговорността да ръководи провеждането на паричната реформа и въвеждането и поддържането на валутния борд.
В продължение на дванайсет години (от 1992 до 2003 г.) Светослав Гаврийски е представител на България в Международния валутен фонд. Води и участва в преговорите с Парижкия и Лондонския клуб.
През 2005 г. ДСБ издигна кандидатурата на Гаврийски за кмет на София на частичните местни избори.
Малко по-късно икономистът става главен изпълнителен директор на ТБ "Алианц България" АД.
Светослав Гаврийски е носител на Награда "Буров" за банково и финансово управление. Тя му е присъдена през 2006-а за приноса му за стабилността на българската финансова и банкова система.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.