Икономика Финанси На "ти" с информационните технологии

balgari.bg

На "ти" с информационните технологии

altСтоян Денчев е роден в Елхово на 11 февруари 1953 година.
Завършва "Основи на кибернетиката и теория на управлението" в Математическия факултет на Софийския университет през 1978 г. До 1986 г. работи в Централния машиностроителен институт. След това в продължение на две години е директор по научните въпроси в Информационния център за трансфер на технологии "Информа", а през 1988-1989-а е заместник генерален директор на "Информа".
През същия период Денчев е гост-доцент в университета в Бъркли, Калифорния.
В политиката Стоян Денчев влиза през 1991-ва, когато е съветник в правителството на Димитър Попов. В първото правителство на СДС - на Филип Димитров (1991-1992), оглавява отдел, занимаващ се със структурната реформа.
Главен секретар е в правителството на Любен Беров през 1993-1994 г., след което поема поста на посланик във Финландия. Депутат е в 37-ото народно събрание, избран с листата на ДПС. През 1995-1997 г. е заместник-председател на парламентарната комисия по външна политика. До юни 1998 г. е политически секретар на Обединението за национално спасение, което напуска, като става вицепрезидент на Мултигруп.
От 2002 г. е ректор на Колежа по библиотекознание и информационни технологии (сега Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии).
През 2006 г. Стоян Денчев е избран за председател на Съюза на народните читалища, днес оглавява и Надзорния съвет на компанията "Информационно обслужване".

Интервю със Стоян Денчев помества списание "Тема".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.